logo enIzvršna agencija za obrazovne, audio-vizuelne i kulturne politike Evropske komisije za poglavlje 1-Evropsko sećanje – u okviru martovskog poziva 2015. godine odobrila je finansiranje projekta čiji je nosilac Istorijski arhiv Beograda pod nazivom Escalating into Holocaust - from Execution Squads to the Gas Van of Sajmiste: Two Defining Phases of the Holocaust in Serbia.

Projekat će biti realizovan u saradnji sa partnerskim organizacijama: Centar za istraživanje i edukaciju o Holokaustu iz Beograda, Terraforming North iz Švedske, Filozofski fakultet u Rijec iz Hrvatskei i Institut za istraživanje rata, Holokausta i genocida iz Holandije (NIOD).
Projektom je predviđeno da se u narednih 18 meseci formira web sajt sa online bazom podataka žrtava nastradalih u logoru Sajmište , realizuje putujuća izložba "Oktobar 1941.", razviju novi edukativni alati i organizuju brojne međunarodne panel diskusije i radionice, a sve u cilju da se istraže i predstave dve ključne faze Holokausta u Srbiji.